Skip to main content

Autonoma fordon - del av FÖP centrala Göteborg

Utvecklingen av självkörande fordon går mycket snabbt och system som under vissa förutsättningar stödjer autonom körning kommer snart att vara redo för en marknadsintroduktion. Även om det dröjer minst ett tiotal år innan vi har ett trafiksystem där det ingår en stor del autonoma fordon bör arbete med planering och planeringsförutsättningar för detta samhälle starta redan nu.

Autonoma fordon - del av FÖP centrala Göteborg är ett projekt kring fysisk planering med fokus på autonoma fordon och transportsystem. Syftet med projektet är att lyfta problem, hinder och möjligheter som den fysiska planeringen innebär med avseende på autonoma fordon. Målet är att kunna visa hur en fördjupad översiktsplan kan se ut om vi planerar med förutsättningen att autonoma fordon och transportsystem är i bruk i en inte alltför avlägsen framtid. Dels för att visa vilka möjligheter som den nya tekniken kan medföra i stadsutvecklingen men också för att visa vad som krävs av teknikutvecklingen för att den ska ge de nyttor för städer och samhälle som framhävs. Projektet kommer i stora delar att följa och vara en del av planprocessen vilket innebär att plangrupp, styrning, samverkansgrupper, politisk avstämning mm kan användas liksom dialogmöjligheterna som kommer med samrådet. Detta ger bra möjligheter till kommunikation kring autonoma transportsystem och dess roll i städer och för stadsplaneringen. I projektet läggs särskilt fokus på samverkan med aktörer inom Drive Sweden, Drive Me och andra aktörer i aktuella SIP och samverkansprogram samt andra aktuella branscher såsom IT och tjänstesektorn. Det finns få forum och arenor idag där planarkitekter samtalar och diskuterar stadsutveckling tillsammans med företrädare från IT- och fordonsindustrin.

Syfte och mål

I och med att frågan om en framtid med autonoma fordon har lyfts och diskuterats inom ramen för den fördjupade översiktsplanen har autonoma fordons (och system) påverkan på den fysiska planeringen fått en mer konkret och begriplig inramning samt diskuterats i termer av stadsliv, stadsmiljöer och urbana rum. Med framtidsbilden visas olika exempel på möjligheter och positiva effekter jämfört med de övergripande mål om stadsplanering som finns i staden. I arbetet har en form av konsekvensanalys tagits fram som redovisar konsekvenser av autonoma fordon kopplat till de mål som finns i FÖP.

Resultat och förväntade effekter

Mycket är fortfarande oklart beträffande autonoma fordon. Underlag saknas för att på allvar kunna planera för en framtid med autonoma fordon. Arbetet visar att tekniken skulle kunna användas för att nå högre måluppfyllelse men i många fall krävs en medveten reglering och styrning för att tekniken ska bidra på ett positivt sätt. Under arbetet har det även blivit tydligt att konsekvenserna av självkörande fordon behöver tas omhand, möjliggöras eller förhindras, i alla olika planeringsnivåer från översiktsplan och detaljplaner till utformning och byggnation av enskilda platser.

Upplägg och genomförande

Som hjälp i projektet har en konsult anlitats för att jobba med kunskapsunderlag, scenarioarbete, studie av påverkan på den fysiska planeringen, konsekvensanalys. Projektet har bedrivits med stark koppling till arbetet med den fördjupade översiktsplanen genom konsultmedverkan i plangruppen men också genom att projektledare för FÖP:en har haft ett stort engagemang i konsultarbetet. Via de workshops kring scenarier och framtidsbild har frågan om autonoma fordon och stadsplanering diskuterats i ett större sammanhang och med personer från andra branscher och bakgrunder.

Period
maj 2017 - september 2019

Kontakt
Anna Svensson,
anna.svensson@sbk.goteborg.se

Vinnovanummer
2017-02293